Składniki
4 świeże jajka
2 łyżeczka octu winnego
4 plastry świeżej sałaty (lub 2 kromki pieczywa)
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 garście świeżego szpinaku (ok. 10 - 15 liści)
sól i czarny pieprz
Sos holenderski:
1/4 kostki masła
4 żółtka
sok z 1/2 cytryny
sól i biały pieprz
Sposób przygotowania
Sos holenderski
Jajko
Po przygotowanym sosie holenderskim, musimy wykonać następne kroki.
1. Jajka w koszulkach: Do szerokiego garnka wlewamy wodę na wysokość ok. 4-5cm.
Dodajemy łyżeczkę octu i gotujemy. Jajka rozbijamy i przelewamy do małych miseczek.
2. Przechylamy miseczki i częściowo zanurzamy je w gorącej wodzie a następnie delikatnie przelewamy jajko do wrzątku. Gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 4 minuty. Na początku "zgarniamy" białko łyżką cedzakową aby ładnie się uformowało. Na koniec wyjmujemy jajka łyżką cedzakową i osuszamy ręcznikiem papierowym wyciekającą wodę.
Szpinak
1. Na patelnie wkładamy masło i pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażamy aż czosnek delikatnie się zarumieni, następnie dodajemy szpinak, solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszajamy drewnianą łyżeczką aż liście "zwiędną"
Pieczywo
Pieczywo pieczemy w piekarniku lub opiekamy w toasterze aż się lekko zarumieni.
Smacznego!
Możemy do dania dodać także pory.
Dlaczego to danie jest zdrowe?
Jedząc to danie spożywamy witaminę A, B12, kwas foliowy, cynk, wapń, a także niacyny (aminokwas o którym wkrótce będzie więcej), żelazo potas i selen.
źródło: kwestiasmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz