Ogłoszenie Płatne

piątek, 17 stycznia 2014

Jajka po florencku

Już wreszcie weekend. Żeby uprzyjemnić sobie ten weekendowy czas, możemy ugotować przepyszne włoskie danie, które dostarczy nam mnóstwo białka na trening! Polecam to danie szczególnie miłośnikom naturalnych źródeł białka i oczywiście kuchni włoskiej. Zapraszam wszystkich na weekendowe jajko po florencku!



Składniki

4 świeże jajka
2 łyżeczka octu winnego
4 plastry świeżej sałaty (lub 2 kromki pieczywa)
1 łyżka masła 
2 ząbki czosnku
2 garście świeżego szpinaku (ok. 10 - 15 liści)
sól i czarny pieprz

Sos holenderski:

1/4 kostki masła
4 żółtka
sok z 1/2 cytryny
sól i biały pieprz


Sposób przygotowania

Sos holenderski

1. Żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty i konsystencji majonezu. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, ewentualnie można je ubić na parze.

Jajko

Po przygotowanym sosie holenderskim, musimy wykonać następne kroki. 

1. Jajka w koszulkach: Do szerokiego garnka wlewamy wodę na wysokość ok. 4-5cm.
Dodajemy łyżeczkę octu i gotujemy. Jajka rozbijamy i przelewamy do małych miseczek. 

2. Przechylamy miseczki i częściowo zanurzamy je w gorącej wodzie a następnie delikatnie przelewamy jajko do wrzątku. Gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 4 minuty. Na początku "zgarniamy" białko łyżką cedzakową aby ładnie się uformowało. Na koniec wyjmujemy jajka łyżką cedzakową i osuszamy ręcznikiem papierowym wyciekającą wodę.

Szpinak

1. Na patelnie wkładamy masło i pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażamy aż czosnek delikatnie się zarumieni, następnie dodajemy szpinak, solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszajamy drewnianą łyżeczką aż liście "zwiędną" 

Pieczywo

Pieczywo pieczemy w piekarniku lub opiekamy w toasterze aż się lekko zarumieni.


Smacznego!

Możemy do dania dodać także pory.

Dlaczego to danie jest zdrowe?

Jedząc to danie spożywamy witaminę A, B12, kwas foliowy, cynk, wapń, a także niacyny (aminokwas o którym wkrótce będzie więcej), żelazo potas i selen.




źródło: kwestiasmaku.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz