Ogłoszenie Płatne

wtorek, 24 grudnia 2013

Wigilijny karp

Popularnym daniem rybnym które spożywa w trakcie wigilii to karp. Rybę ta zwykle jemy tylko raz w roku, ale czy powinniśmy częściej?

Jedna porcja karpia to 18g białka, tyle co w łososiu czy w pstrągu. Karp to ryba słodkowodna która pod względem tłuszczu znajduję się właśnie pomiędzy pstrągiem i łososiem - to optymalna ryba. Jeśli chodzi o tłuszcze, to karp jest chudszy od łososia, ale zawiera więcej zdrowych tłuszczów niż pstrąg. Zawiera selen, substancję, która wspomaga naszemu układowi odpornościowemu i co więcej, zmniejsza oporność na seks.



Poniżej podajemy kilka przepisów na karpia:

Wigilijny:

Potrzebujemy trochę soli, pieprzu, oliwy z oliwek (szukajmy takiej, która ma najmniej tłuszczu), i mąkę. Każdą porcję karpia myjemy, doprawiamy, posypujemy mąką. Następnie postawiamy w piekarniku przez 50 minut przy temperature 180 stopnii C.

Wiosenny:

Potzebujemy karpia (no ba! :) ), cytrynę, pomaranczę (lub kilka), natkę pietruszki, olej z oliwek oraz kilka kromek tostowego chleba. W naczyniu żaroodpornym postawiamy części karpia, posypujemy pietruszką oraz cząsteczkami chleba. Polewamy olejem z oliwek (z umiarem) oraz sokiem z cytryny. Pieczemy przez 30 minut po czym dodajemy plastry pomaranczy i pieczemy przez kolejne 5 min.

Letni:

Przygotowujemy karpia tak samo jak wiosennego. Zamiast chleba dodajemy świeże wiśnie bez pestek oraz tłuczone orzechy :) Porcja ma około 200 kalorii.

Jesienny:

Tutaj potrzebujemy 5 / 6 cebul, marchewkę oraz orzechy. W naczyniu żaroodpornym kładziemy karpia dodajemy 1 / 4 szklanki oliwy. Następnie posypujemy orzechami i pieczemy przez ok. 40 minut i co 10 minut polewamy wodą. 

Smak ryby będzie osłodzony. Karp jesienny jest podobno najlepszy, ale to pytanie do wędkarzy :P

Zimowy:

Paprykę w różnych kolorach kroimy. Podsmażamy z cebulą na oliwie z oliwek. Porcje karpia zalewamy tym sosem z warzywami i pieczemy zawiniętego w folie przez 30 minut w temperaturze 180 st. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Piperyna w pieprzu przyspieszamy twój metabolizm.


Wszystkim czytelnikom "Czasu na trening" życzymy zdrowych, rodzinnych, radosnych świąt Bożego Narodzenia !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz