Ogłoszenie Płatne

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Zdrowa kuchnia świąteczna

Już wkrótce święta i zapewne przygotowujemy się na wigilię bożego narodzenia. Pierogi, barszcz, karp to wszystko przysmaki Polskiej kuchnii świątecznej. Ale czy te dania są zdrowe? Sprawdzamy.

Barszcz Czerwony z uszkami

Buraki to naprawde świetne warzywa. Pomagają leczyć anemię i obniżają ciśnienie krwi. Odkwaszają organizm i działają też bardzo dobrze na nasz system odpornościowy. Jeśli chodzi o przyprawy które dodajemy do barszczu, to wiele osób używa tymianku. Tymianek zapobiega zakażeniom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym bo wspiera układ odpornościowy i pomaga w trawieniu pokarmów o wysokiej zwartości tłuszczu, czego głęboko nie zalecam.
Kminek, który tak często pojawia się w barszczy, ibejmuje swoimi działaniami przewód pokarmowy, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Problem w tym, że owy składnik jest rośliną gazopędną, więc to raczej nic dobrego :).

Jeśli dodajemy do barszczu wywar jarzynowy składający ię z m. in. cebuli i czosnku to większamy poziom naszego naturalnego testosteronu (cebula i czosnek działają na męski hormon seksu pozytywnie), przy czym może zwiększyć się nam libido. Testosteron jest też niezbędnym hormonem do budowy masy mięśniowej.

Ryby

Wiele osob w okresie świątecznym decyduje się na robienie ryb, w tym karpia. Pamiętajmy przy tym, że Światowa Organizacja Zdrowia nie zaleca jedzenia więcej niż 100g ryb tygodniu z tego powodu że w rybach jest dużo rtęci, trującego pierwiastka. Dobierajmy przede wszystkim na stół wigilijnym ryby które nie są chodowane na masową sprzedaż, tzn. nie kupujmy ryb z supermarketów. Ryby te są faszerowane różnymi używkami, substancjami które mają im pomóc szybko przybrać na wadze, po to, aby supermarket mógł je drożej sprzedać. Te wszystkie substancje którymi ryby są faszerowane nie wiadomo jakie mają skutki uboczne na naszym ciele na dłuższą metę. Ale o tym w innym poście. Najlepiej ryby jest kupować u mniejszych sklepów rybnych, albo ewentualnie samemu je ułowić jeżeli mamy czas :) 

Do świątecznej ryby / karpia dodajmy plasterek cytryny aby dodać świeżość i witaminy C na zwiększenie odporności naszego ciała w tym okresie, kiedy właśnie najłatwiej załapać jest chorobę. Zamiast konwencjonalnych ziemniaków, możemy je zaserwować z ugotowanymi burakami i odrobiną kapusty oraz marchewki.

Jeśli chodzi o fasolę, to pamiętajmy aby nie podać ją na zbyt tłustym maśle. Zamiast tego, możemy dodać odrobinę sałaty lub innych składników.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz